Groszek – zaczynamy!
Jak co roku skończyliśmy wakacje, wysłaliśmy dzieci do szkoły i już myślimy o długich, ponurych, jesiennych wieczorach. Ale chwileczkę czy o czymś przypadkiem nie zapomnieliśmy? No tak! Musimy kupić groszek, niebawem zacznie się sezon grzewczy. Załóżmy, że nasza instalacja działa już od kilku lat i pozostaje nam jedynie wybrać odpowiedni groszek, złożyć zamówienie i czekać na jego dostarczenie. No właśnie, ale czy to takie proste jak się wydaje? Co wybrać? Na co zwrócić uwagę? Czy każdy groszek jest taki sam? W tym poradniku postaramy się podpowiedzieć Wam na co zwracać szczególną uwagę kupując groszek, do dzieła!
“Groszek to groszek, nie ma co kombinować”?
Czasami można spotkać głosy, że węgiel to węgiel, wystarczy kupić najtańszy, wsypać i gotowe, można odpalać piec. Niestety nie jest to takie proste. Jak w każdej dziedzinie, również tutaj możemy spotkać różne produkty, zarówno te lepsze jak i gorsze. W przypadku groszku na jego jakość składa się wiele czynników, a jednym z nich jest również sprzedawca opału. Nieprawidłowo składowany groszek traci swą moc. Jeśli sprzedawca nie dysponuje zadaszoną halą istnieje duże ryzyko, że dostarczony do nas groszek będzie po prostu mokry. Przełoży się to nie tylko na jego wartość opałową, ale również zadziała niszczycielsko na nasz piec i komin. Groszek zawiera siarkę, ta w połączeniu z parą wodną tworzy kwas siarkowy, który skutecznie obniży długość życia naszego kotła.
Najmocniejszy = najlepszy?
Wśród początkujących użytkowników groszku panuje często przeświadczenie, że groszek jest tym lepszy im wyższa jest jego kaloryczność (lub jak kto woli wartość opałowa) wyrażona w MJ/kg. Teoretycznie ma to sens, ale w praktyce nie jest to parametr najważniejszy. Fakt, czym wyższa kaloryczność tym więcej energii, lecz wybór groszku powinien być przede wszystkim podyktowany indywidualnymi potrzebami. Zawsze dobieraj groszek do wielkości domu, oraz ilości mieszkańców. Bierz pod uwagę stan budynku, jakość ocieplenia i potencjalne straty ciepła. Zwracaj uwagę na to czy wszystkie pomieszczenia są ogrzewane, czy też ogrzewasz tylko część pokoi. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z groszkiem zapytaj sprzedawcę pieca jaki produkt poleca do Twojego pieca i domu.
W workach czy luzem?
Groszek który zamówimy może dotrzeć do nas w workach lub luzem. Tutaj wybór też zależy od indywidualnych upodobań. Jeśli cenisz sobie wygodę zamów groszek w worku. Jest wygodniejszy w codziennym użytkowaniu, może być jednak nieco droższy niż ten dostarczany na przyczepie, bezpośrednio pod nasz dom. W przypadku groszku w workach sprawdź czy posiadają one perforację, czyli otwory dzięki którym opakowanie nie zatrzymuje wilgoci wewnątrz. Pamiętaj: wilgoć to wróg każdego groszku!
Oznaczenia groszku.
W pierwszej kolejności zwróć uwagę na tabelę z parametrami. Unikaj produktów w których producent stara się ukryć informacje o wartości opałowej, lub o zasiarczeniu groszku. Bądź czujny, nie pomyl ciepła spalania i wartości opałowej (kaloryczności). Nieuczciwi sprzedawcy wykorzystują czasami niewiedzę swoich klientów reklamując ciepło spalania jako kluczowy parametr. Ciepło spalania zawsze jest wyższe niż wartość opałowa, lecz to właśnie wartość opałowa, NIE ciepło spalania jest parametrem, który powinien cię zainteresować.
Różny groszek na różną pogodę?
Wiele osób które ogrzewa swoje domy groszkiem stosuje praktykę polegającą na zaopatrywaniu swoich gospodarstw w różne rodzaje groszku. W cieplejsze dni stosują groszek niskokaloryczny, a co za tym idzie tańszy. Natomiast w zimniejsze dni stosują groszek mocniejszy. Jest to ciekawa praktyka pozwalająca zaoszczędzić nieco pieniędzy, jednak często zmusza nas do zmiany ustawień w sterownikach kotła za każdym razem gdy wsypujemy inny produkt do zasobnika. Jest to zatem rozwiązanie przeznaczone do bardziej zaawansowanych użytkowników, niekoniecznie tych początkujących.
Sprzedawca
To ważne ogniwo w łańcuchu dystrybucji. Jak wszędzie, również tutaj istnieje ryzyko, że trafimy na nieuczciwego sprzedawcę. Nie da się tego uniknąć, takie ryzyko istnieje w każdej branży. Jeśli chcemy zachować wewnętrzny spokój warto kupować u sprawdzonych dystrybutorów którzy nie kryją się przed światem. Gdy już raz sprawdzimy jakieś źródło warto się go trzymać aby uniknąć przykrych niespodzianek.
Najważniejszy parametr.
Należą do nich: wartość opałowa, spiekalność, zawartość popiołu, poziom wilgoci oraz zawartość siarki. O ile wartość opałowa to jak wspomnieliśmy na początku sprawa indywidualna i nie zawsze najwyższa kaloryczność oznacza najlepszy wybór dla nas, o tyle reszta parametrów jest raczej uniwersalna. Spiekalność, poziom popiołu, ilości siarki oraz wilgoci powinny być jak najniższe.
Podsumowanie.
Groszek to świetne paliwo do ogrzewania naszego domu pod warunkiem, że wiemy czego właściwie nam potrzeba. Groszek, groszkowi nierówny! Przy wyborze groszku musimy zwrócić uwagę na szereg elementów, aby ogrzewanie naszego domu przebiegało w sposób niezakłócony. Zamawiając groszek nie kierujmy się jedynie ceną, lecz przede wszystkim parametrami danego opału, oraz naszymi indywidualnymi potrzebami. Nie zawsze to czym pali nasz znajomy będzie dobre również dla nas.
W tym sezonie polecamy Ci nasz Bestseller: Groszek YELLOW