Groszek – pierwszy kontakt.
Dom wybudowany, pokoje urządzone według aktualnych trendów panujących w architekturze, ale to nie koniec przygód. Nadchodzi okres grzewczy a my zdecydowaliśmy, że nasz dom będzie ogrzewany groszkiem. No dobrze, więc co teraz? Jak tym się pali? Jaki groszek kupić? Czy to bezpieczne? Ten poradnik kierujemy do osób początkujących. Jeśli zatem dopiero zaczynasz swoja przygodę z groszkiem to serdecznie zapraszamy do lektury.
Czym jest ten cały groszek?
Załóżmy, że już to i owo wiesz o tym rodzaju opału i możemy pominąć ten punkt. Jeśli jednak dopiero zgłębiasz wiedzę o tym paliwie zachęcamy cię do zapoznania się z naszym krótkim artykułem z którego dowiesz się czym jest groszek. link do niego znajdziesz tutaj: [Czym jest groszek?]. Groszek to obecnie jedno z najchętniej wybieranych metod ogrzewania domów w Polsce. Zyskał swoją popularność głównie za sprawą atrakcyjnej ceny oraz łatwości obsługi. Wystarczy zamówić, zasypać piec i gotowe. Kocioł sam będzie podawał groszek do paleniska, a nam pozostaje raz na kilka dni wyrzucić popiół powstały w wyniku spalania.
Praktyczne porady na start.
Jaki groszek wybrać? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby początkujące. W końcu skąd mamy to wiedzieć jeśli nigdy wcześniej nie mieliśmy z nim styczności. Na co zwrócić uwagę i czy są jakieś uniwersalne rady dla użytkowników groszku? Tak, jest kilka uniwersalnych rad które możemy wam przedstawić, a które to pomogą wam dobrze zacząć:
- Nie kupuj pierwszego, lepszego groszku. Każdy groszek różni się kalorycznością, ilością wilgoci czy popiołu. Dopasuj groszek do swoich indywidualnych potrzeb, nie kupuj tego co akurat poleci sąsiad. To, że jakiś groszek sprawdza się u niego, nie oznacza, że zda egzamin również w Twoim domu.
- Zapytaj fachowca. Tuż po zainstalowaniu systemu ogrzewania i zamontowaniu pieca na groszek warto zapytać firmę instalacyjną (lub producenta pieca) który groszek sprawdzi się w Twoim domu. Technicy którzy zamontują u ciebie piec będą w stanie podpowiedzieć ci który groszek wybrać. Przy wyborze opału należy przede wszystkim uwzględnić metraż domu, rodzaj i jakość ocieplenia, ilość domowników.
- Groszek kupuj latem. Pisaliśmy o tym już w innych naszych artykułach, ale z racji iż jest to poradnik dla początkujących nie możemy zapomnieć o tym punkcie. Groszek nie lubi wody. Wilgoć to jego największy wróg. Jest to produkt który nie leży w szafkach, lecz jest magazynowany (w lepszych firmach) w zadaszonych halach, a w innym przypadku leży po prostu na placu pod tzw. chmurką. Jeśli decydujesz się na groszek workowany i kupisz go w okresie jesienno-zimowym gdzie intensywność opadów i poziom wilgoci w powietrzu jest znacznie wyższa niż latem, możesz mieć pewność że twój groszek zostanie zapakowany mokry. Wilgotny groszek nie tylko słabiej ogrzeje twój dom, ale również zaszkodzi podzespołom twojego pieca. Węgiel zawiera siarkę, która to w połączeniu z parą wodną tworzy kwas siarkowy, a ten jest ogromnie niszczycielską siłą działającą na twój kocioł oraz komin. Dodatkowo jeśli kupujesz groszek workowany, który został zapakowany jako mokry płacisz za wodę. Każdy worek jest ważony przy pakowaniu, lecz gdy groszek zawiera wodę waga nie jest w stanie tego rozdzielić i po wysuszeniu może okazać się, że kilka kilogramów opakowania to woda.
- Susz groszek przed użyciem. Jeśli zakupiłeś groszek zimą lub jesienią istnieje duże ryzyko, że otrzymasz groszek z dużą ilością wilgoci. Możesz oczywiście wsypać go do zasobnika, ale jak pamiętasz z poprzedniego punktu nie jest to zalecane. Wystarczy, że otworzysz worki z groszkiem i postawisz je pionowo w suchym pomieszczeniu, wilgoć powinna odparować. Dobrym rozwiązaniem jest postawienie otwartych worków w kotłowni. Pracujący kocioł skutecznie przyspieszy proces suszenia.
- Kup różne rodzaje groszku na próbę zanim zamówisz kilka ton jednego. To opcja idealna na start. Zanim zdecydujesz się na zakup kilku ton na cały sezon, warto przez pierwszy rok przetestować po 1 tonie różnych produktów i wybrać ten idealny. Zwróć uwagę na częstotliwość wizyt w kotłowni, cenę oraz wydajność. Wybierz ten który spełnił Twoje oczekiwania i zamów na następny sezon całą partię tego jedynego.
Jak rozpalić kotłownię?
Tutaj zapewne będziesz mógł liczyć na poradę instalatora. Jednak może się okazać, że kupiłeś używany dom z kotłownią i nikt nie przekazał ci tych informacji. Co zrobić? Oto kilka najpopularniejszych metod rozpalania kotła:
- Rozpalanie z wykorzystaniem drewna – Wystarczy, że zaopatrzysz się w drobne kawałki suchego drewna. Ułóż je w piecu i podpal, możesz wspomóc się podpałką do grilla. Dodaj garść suchych groszków. Na tym etapie nie uruchamiaj dmuchawy. Po chwili możesz dorzucić kolejną garść groszków oraz drewna (jeśli zachodzi taka potrzeba). Po około 15 minutach, gdy zauważysz, że groszki zaczynają robić się czerwone możesz uruchomić dmuchawę. Gdy pojawią się duże płomienie prawie na pewno ci się udało i możesz już uruchomić kotłownie w trybie automatycznym.
- Rozpalanie z użyciem palnika – To znacznie szybsza metoda, lecz wymaga większej ostrożności. Wystarczy że zaopatrzysz się w małą butlę z gazem, wąż i palnik (dostaniesz je w marketach budowlanych). Weź kilka garści groszku, rozpal palnik i potraktuj kamienie ogniem przez kilka-kilkanaście sekund. Tak rozpalony groszek umieść w piecu i uruchom tryb automatyczny kotłowni.
Bezpieczeństwo to podstawa.
Groszek to bezpieczny sposób na ogrzanie swojego domu. Piece na groszek posiadają certyfikację, oraz czujniki temperatury. Mimo wszystko pamiętaj, że mamy do czynienia z ogniem o wysokiej temperaturze. Pamiętaj aby:
- Mieć w pobliżu gaśnicę która w razie konieczności uratuje Twój dobytek i zapobiegnie rozprzestrzenieniu się ognia.
- Nie przechowuj w kotłowni materiałów łatwopalnych.
- Dokonuj regularnych przeglądów swojej instalacji i pieca. Gdy coś zwróci Twoją uwagę natychmiast wezwij fachowca który pomoże ci rozwiązać problem.
- Nie podejmuj samodzielnie żadnych napraw jeśli nie posiadasz odpowiedniej wiedzy.
Czyszczenie i uzupełnianie pieca.
Paląc groszkiem musimy liczyć się z tym, że od czasu do czasu (1-3 razy na tydzień) będziemy musieli odwiedzić kotłownię. Niestety tego punktu nie możemy przeskoczyć. raz na kilka dni musimy bowiem dosypać groszek do zasobnika. Z tego względu polecamy groszek workowany, wystarczy przeciąć worek i wsypać zawartość do zasobnika. Jest to o wiele wygodniejsza forma niż groszek kupowany luzem zwłaszcza gdy mamy małą, i ciasną kotłownię. Do naszych obowiązków należeć będzie również opróżnianie popielnika. Produktem spalania są bowiem spaliny uchodzące przez komin oraz popiół. Ostatnią rzeczą którą będziemy musieli wpisać do swojego harmonogramu jest cykliczne czyszczenie pieca. Raz na miesiąc (może to być częściej lub rzadziej, zależy od wielu czynników) powinniśmy wyłączyć kotłownie i dokładnie ją oczyścić. W tym celu należy otworzyć wszystkie szuflady i wygarnąć sadzę która osadziła się na ściankach kotłowni od środka. To samo możemy zrobić z kominem. Jeśli posiadamy standardowy komin kwasoodporny możemy użyć modułowego wyciora z tworzywa sztucznego. Uwaga! Nie używaj wyciorów drucianych do tego rodzaju kominów aby go nie uszkodzić.
W workach czy luzem?
Kupując groszek możesz wybrać wersję sprzedawaną w workach (najczęściej po 25 kg) lub luzem. Dla twojej wygody polecamy groszek workowany. Znacznie łatwiej uzupełnić nim zasobnik, wystarczy przeciąć worek i wsypać. Dodatkowo w prosty sposób unikniesz zabrudzeń.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że powyższe informacje pomogą wam lepiej rozpocząć swoja przygodę z groszkiem. Jeśli chcecie pogłębić swoją wiedzę zapraszamy na naszego Facebooka oraz Facebookową grupę wsparcia dla użytkowników groszku.