Proces palenia groszkiem jest prosty, o ile wiemy w jaki sposób to robić oraz od kogo kupować opał. Dobrej jakości groszek nie ma spieków i świetnie pali się, zapewniając ciepło na cały okres grzewczy. Aby groszek był odpowiedniej jakości powinien mieć wysoką wartość opałową. Ten o niskiej wartości będzie po prostu mniej wydajny. Groszek powinien również mieć odpowiednią granulację, a wszystko po to, aby spalał się w odpowiedni sposób. Istotnym elementem jest również spiekalność.
Pamiętaj, że spiekalność groszku oznacza skłonność do występowania spieków. Spiekalność jest bardzo istotnym parametrem!
Przyczyn żużlowania może być wiele. Wszystko zależy od jakości groszku bądź innego, używanego opału. Kolejnym ważnym elementem są ustawienia pieca. To one mogą powodować, że Twój groszek źle się pali. Nie wiesz jak ustawić piec prawidłowo? Lepiej zapytaj o to specjalistów. W poniższym artykule znajdziecie informacje, jakie są przyczyny żużlowania i jak pozbyć się spieków.
- Idealny groszek, czyli jaki?
- Gdzie kupić groszek dobrej jakości?
- Przyczyny żużlowania
- Jak pozbyć się spieków?
- Ustawienia pieca a spieki
- Podsumowanie
Idealny groszek, czyli jaki?
Nie ma takiego pojęcia jak “idealny groszek”. Ale na rynku dostępny jest groszek, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Wystarczy, że podczas zakupu zrobimy odpowiedni research i zapytamy znajomych, u kogo kupują opał. Na co zwrócić uwagę podczas kupowania groszku?
Oto kilka najważniejszych parametrów:
- Wartość opałowa
- Granulacja
- Wilgotność
- Zawartość siarki i substancji lotnych
- Spiekalność
- Zawartość popiołu
Każdy z tych parametrów powinien mieć odpowiednie wartości. I tak wartość opałowa powinna być wysoka – czym wyższa tym lepsza. Gratulacja natomiast zwykle wynosi od 5 do 25 mm. Wilgotność groszku powinna być jak najniższa. Dlaczego? Mokry groszek nie pali się dobrze.
Zawartość siarki powinna wynosić nie więcej niż 1 procent. Zawartość popiołu natomiast nie powinna być wyższa niż 10 proc. Niestety, niekiedy zdarzają się spieki w piecu i trzeba sobie z nimi radzić.
Czy wiesz, że… W trakcie palenia groszkiem w piecu mogą powstawać dwa rodzaje spieków: żużlowe i koksowe.
Wymienione parametry są bardzo ważne, ale warto zwrócić uwagę na dodatkowe detale. Sprawdź, czy Twój sprzedawca jest aktywny w Internecie, posiada stronę internetową czy fanpage. Sprawdź jego opinie – sugestie innych kupujących są bardzo ważne.
Gdzie kupić groszek dobrej jakości?
To pytania zadaje sobie każda osoba, która posiada piec na groszek. Jeśli zdarzały Ci się spieki w piecu to nie możesz ponownie ryzykować. I to niezależnie od tego czy były to spieki w piecu na pellet czy spieki w piecu na groszek. Postaw na odpowiednie i sprawdzone źródło. W ofercie sklepu Pan Groszek https://pangroszek.pl/sklep/ekogroszek znajdują się cztery rodzaje groszku.
A jakie to rodzaje:
- Groszek Pan Groszek Yellow https://pangroszek.pl/sklep/ekogroszek/ekogroszek-pan-groszek-yellow
- Groszek Pan Groszek Red https://pangroszek.pl/sklep/ekogroszek/ekogroszek-orange
- Groszek Pan Groszek Blue https://pangroszek.pl/sklep/ekogroszek/ekogroszek-pan-groszek-blue
- Groszek Pan Groszek Orange https://pangroszek.pl/sklep/ekogroszek/ekogroszek-orange.
Tani groszek od Pana Groszka zagwarantuje Ci palenie bez spieków w piecu. Pamiętaj, aby zawsze sprawdzić parametry kupowanego groszku. Ważne jest, aby nabyć towar odpowiedniej jakości. Liczy się marka i przede wszystkim źródło pochodzenia. Opał z kopalni to najlepsze rozwiązanie. Nie warto oszczędzać na groszku i wybierać towar niewiadomego pochodzenia. Finalnie i tak na tym stracisz. Przejdźmy do przyczyn żużlowania. Czy to tylko wina słabej jakości opału? A może czegoś więcej?
Przyczyny żużlowania
Przyczyny żużlowania groszku mogą być różne. Spieki w piecu powstają podczas procesu spalania groszku. Wartość spieków w piecu powinna być jak najniższa. Eksperci radzą, aby zakupić groszek o średniej spiekalności poniżej 20 RI.
Warto wiedzieć, że RI to miernik zdolności węgla do tworzenia spieków koksowych. RI to tak zwana liczba Rogi. Im wyższa jej wartość tym większe i grubsze spieki tworzą się w strefie odgazowania węgla.
Jak sprawdza się spiekalność groszku? Specjaliści stale podgrzewają opał w wysokiej temperaturze i sprawdzają czy powstają spieki w piecu. Jedną z przyczyn żużlowania jest po prostu zła jakość opału. Spieki żużlowe są kłopotliwe.
A gdzie znajdziesz informację o liczbie RI? Na pewno na opakowaniu opału albo bezpośrednio u producenta. Spieki żużlowe to ogromny kłopot. Musisz pamiętać o czyszczeniu pieca. Spieki w piecu uniemożliwiają ustawienie odpowiedniej temperatury w domu.
W wyniku spalania mogą powstać dwa rodzaje spieków:
- Koksowe – eksperci są zgodni, że tego rodzaju spieki w piecu powstają w wyniku zbyt wysokiej temperatury w piecu. Obserwuj swój piec uważnie i sprawdzaj, czy nie powstają spieki. </li?
- Żużlowe – te spieki w piecu powstają w procesie zamiany popiołu w twarde grudy. Są bardzo trudne do usunięcia.
Najczęstszą przyczyną spieków w piecu jest wybór złego paliwa. I to przede wszystkim chodzi o wartość RI, która przekracza 20 RI. Wówczas spieki w piecu są bardzo uciążliwe i dość duże. Złe paliwo w połączeniu z nieodpowiednimi ustawieniami pieca sprawi, że spieki żużlowe będą bardzo uciążliwe.
Przyczyną powstawania spieków w piecu może być też nieodpowiednia pozycja deflektora. Gdy znajduje się tuż nad paleniskiem, to może powodować zbyt wysoką temperaturę. Szybki proces spalania groszku powoduje, że tworzy się popiół, a co za tym idzie – spieki w piecu.
Uwaga! Taka sytuacja nie tylko negatywnie wpływa na Twój piec! To powoduje straty energii, czyli musisz kupić więcej groszku, niż zakładałeś!
Jak pozbyć się spieków?
Spieki w dużej mierze zależne są od jakości groszku czy pelletu. Poniekąd na powstawanie spieków ma również wpływ to, w jaki sposób ustawimy nasz piec. Spieki w piecu są kłopotliwe i mogą być niebezpieczne dla naszego pieca. Spieki w piecu są o tyle niebezpieczne, iż powodują straty energii. A jak pozbyć się spieków? Przyczyn żużlowania jest wiele. Przede wszystkim należy postawić na zakup towaru o niskiej liczbie RI. Na rynku dostępne są towary w przedziale 0 do 10 RI i te uznawane są za dobre.
0-10 RI – dobrej jakości paliwo
10-20 RI – średniej jakości paliwo
powyżej 20 RI – paliwo, które da wiele spieków
Spieki w piecu często zdarzają się osobom, które dopiero co rozpoczynają swoją przygodę z paleniem w piecu groszkiem lub pelletem. Eksperci radzą, że aby uniknąć spieków w piecu należy:
- Dokładnie przeczytać instrukcję obsługi pieca. Uważnie sprawdzić, jakie powinny być jego ustawienia i nie zmienić niczego na własną rękę.
- Pamiętać o kupnie groszku wysokiej jakości o wysokiej wartości opałowej i niskiej spiekalności, czyli RI.
Uwaga! Wskaźnik spiekalności RI wpływa na powstawanie spieków koksowych, a w mniejszym stopniu na powstawanie spieków żużlowych. Warto mieć to na uwadze.
Spieki w piecu na pellet i spieki w piecu na groszek powinny odejść w zapomnienie. Pamiętajmy, że na rynku istnieje wiele rodzajów groszku od różnych producentów. Nie każdy z nich sprowadza towar prosto z kopalni. Niektórzy kupują od pośredników nie do końca znając parametry oferowanego towaru. Co to oznacza? Na rynek trafia towar, który nie jest dobrej jakości. I tak w przypadku taniego groszku, który oczywiście jest dostępny w Internecie, na pewno powstaną spieki w piecu.
Ważna informacja! Nie kupuj groszku, który nie ma podanego wskaźnika RI! Towar od sprawdzonego sprzedawcy powinien być dokładnie opisany. Masz prawo do tego, aby poznać parametry kupowanego groszku.
Wysoka spiekalność to nie tylko duża ilość spieków, ale również duża ilość popiołu. A ten z kolei niekorzystnie wpływa na Twój piec. Czyszczenie pieca jest kosztowne i czasochłonne, a złej jakości groszek osłabia efektywność spalania groszku. Musisz więcej palić, aby utrzymać ciepło w swoim domu.
Ustawienia pieca a spieki
Ustawienia pieca mają ogromne znaczenie. Jeśli będą one odpowiednie i dobierzemy groszek dobrej jakości to na pewno unikniemy żużlowania. Spieki w piecu na pellet mogą pojawiać się, gdy ustawienia nie są prawidłowe. Eksperci radzą, aby rozpocząć od oględzin pieca. Sprawdzić, czy komora spalania jest sucha i czysta. Osadzająca się sadza sprawia, że zaburzony jest proces spalania i mogą powstawać spieki w piecu. Zwróćmy też uwagę na popiół. Ten powinien być sypki, a nie twardy czy zbrylony. Zobacz też jaki jest kolor dymu. Jeśli za ciemny to znak, że coś jest nie tak i być może powstają spieki w piecu.
Ważne jest, aby przed rozpoczęciem palenia groszkiem bądź pelletem rozpocząć od wyczyszczenia układu kominowego. To tam może występować problem i cały proces palenia w piecu może zostać zaburzony. Złej jakości opał dodatkowo negatywnie wpływa na układ kominowy, dlatego warto postawić na opał odpowiedniej jakości. Warto też obserwować kondycję ślimaka, który podaje paliwo, czy nie jest uszkodzony.
Pamiętaj również, że spieki w piecu to jedno. Najważniejsze jest bezpieczeństwo domowników. Regularnie sprawdzaj piec i kanały termiczne oraz powietrzne.
Co jeszcze jest kluczowe podczas ustawiania pieca?
- Przerwa podawania – od tego parametru powinniśmy rozpocząć regulację pieca, aby uniknąć spieków. Przerwa to nic innego jak czas, gdy nie jest dostarczany do kotła opał.
- Czas podawania – konfiguracja czasu podawania paliwa powinna wynosić 5 sekund. Wartość ta ma ogromny wpływ na wydajność kotła. Im częściej kocioł pobiera groszek, tym zwiększa się moc kotła, ale też spalanie groszku.
- Moc nadmuchu – to kluczowy parametr, który może mieć ogromny wpływ na powstawanie spieków w piecu. Ten parametr nie ma wpływu na moc pieca, ale ma wpływ na wydajność spalania groszku. Zbyt mała moc nadmuchu powoduje, że groszek nie będzie miał wystarczającej ilości tlenu do przeprowadzenia prawidłowego procesu spalania. W ten sposób możemy też przysypywać niedopalony groszek, a to nie jest dobre rozwiązanie dla Twojego pieca. Z kolei za duży nadmuch może zwiększyć moc zużycia paliwa. Złotym środkiem będzie idealne ustawienie pieca, aby ten pobierał optymalną ilość paliwa. I to właśnie niepoprawny nadmuch może być przyczyną powstawania spieków. Pamiętajmy o tym podczas ustawiania pieca.
Pamiętaj! Jeśli za bardzo zmniejszysz czas podawania groszku to wówczas możemy mieć problem z uzyskaniem odpowiedniej temperatury w domu!
Podsumowanie
Spieki żużlowe powstają z kilku powodów. Jednym z nich są nieprawidłowe ustawienia pieca. Ze spiekami w piecu na pellet i na groszek borykają się zazwyczaj osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z paleniem w piecu. Eksperci uważają, że na spieki mają wpływ trzy kluczowe elementy, w tym: przerwa podawania opału, czas i nadmuch – ten ostatni element jest najbardziej istotny. To on może wywoływać spieki. Sterowniki powinny być ustawione zgodnie z naszymi spostrzeżeniami, zaleceniami producenta i trochę na zasadzie prób i błędów. Przed paleniem warto też skorzystać z usług kominiarza, który oczyści przewody kominowe. Wszystko po to, aby zwiększyć bezpieczeństwo Twoje i domowników.
Przyczyny żużlowania to również zła jakość zakupionego towaru. Warto kupować u sprawdzonych dostawców, którzy mają opał dobrej jakości. W naszej ofercie https://pangroszek.pl/ znajdują się groszki o różnej wartości opałowej i kaloryczności, ale każdy z nich ma niską spiekalność, czyli wskaźnik RI. Nasi eksperci chętnie pomogą również w odpowiedni sposób ustawić piec tak, aby pozbyć się spieków. Pamiętaj, że groszek musi mieć dobre parametry, aby ogrzewał Twój dom. Przed zakupem towaru koniecznie sprawdź, ile opału potrzebujesz na cały sezon grzewczy: https://pangroszek.pl/sklep/ekogroszek.
Można palić w piecu bez spieków, trzeba tylko wiedzieć, gdzie kupować groszek dobrej jakości!
Od 14 sezonów jestem posiadaczem i palaczem kotła Ling Combi 25 kW, cały ten czas męczę się z ustawieniami spalania. Doradcy twierdzą że to wina ekogroszku, nadmuchu, podawania. Wszystko to wielokrotnie na różne sposoby przerabiałem i bez większego efektu. Spalanie idzie dobrze do temperatury ok. 0 o C. Jednak poniżej zera, gdzie zużycie opału wzrasta, na obrzeżach kielicha spalania robią się twarde spieki, które muszę usunąć co najmniej dwa razy na dobę, spieki potrafią nawet zagasić ogień. Jest przez to dużo popiołu.
Ograniczyłem dostęp powietrza do minimum, podawanie U1 testowałem od 15 – 25, odstęp czasowy U2 – od 35 do 45, lecz nie widzę większych postępów.
Piec regularnie czyszczę co tydzień, niedawno był kominiarz, w tym sezonie testuję już trzeci rodzaj dostawcy ekogroszku o wartości opałowej 24-28 kJ, opał jest naprawdę suchy, nie ma wilgoci w koszu.
Ręce opadają.
Te piece juz takie sa. Nie znam osoby ktora by chwalila ekogroszek. Sam jestem posiadaczem defro i mam go dosc. Przez pierwszy miesiac zrywal zawleczki srednio 1 na dobe, pozniej problem ze sterownikiem dmuchawa zle dzialala. Teraz juz wszystko ok, ale spiekow nie mozemy sie pozbyc. Najgorsza jest jakosc paliwa, karalne powinno byc sprzedawanie mokrego ekogroszku. Przetestowalem juz 9 roznych i tylko jeden byl odpowiednio suchy. W reszcie 1-3 l wody dopierdzielone. Wazylem po zakupie i po wysuszeniu worka. Ludzie placimy za wode, oszukuja nas.
Przerabiałem wszystko. Podstawa to dobry ekogroszek. 99% to syf nienadający się do użytku. Proszę kupić sobie np. skarbek (dawny pieklorz) a problemy ze spiekami i niską temperaturą się skończą raz na zawsze.
Co zrobić gdy mamy taki ekogroszek a nie inny ?
1.Kluczowa jest czystość kanałów nawiewu w retorcie i czopucha.
2. Warto zainwestować w pid (czujnik temperatury spalin)
3. Temperatura wody 63-65
temp. powrotu 55-59
tak wysoka żeby piec nie gryzła korozja niskotemperaturowa ( woda + sadza = kwas)
4. Wejść w ustawienia serwisowe w przypadku pid:
Czas podawania 2-5s
Przerwa podawania 40-70s dla spieków żużlowych
Dla spieków koksowych nawet do 45-75s.
5. Korekta nadmuchu stopniowo lekko na minus
6. Obserwacja ( płomień ma być wysoki spokojny i intensywnie jasno pomarańczowy-żółty).
Kto nie ma Pid:
2s podawania
45s przerwy
nadmuch 24-25%
Jeśli to za mało mocy i nie dogrzewa wody, to mnożymy te wartości przez ×1,5
Np.
3s podawania
67,5s ( 65-70s) przerwy
nadmuch 36-40%
Wysokość kopczyka powinna wynosić 2-5 cm
Lekko korygować nadmuch 1-2%
W retorcie po pewnym czasie powinniśmy zaobserwować
wysoki płomień jasno pomarańczowy-żółty).
Pozdrawiam
Od 14 sezonów jestem posiadaczem i palaczem kotła Ling Combi 25 kW, cały ten czas męczę się z ustawieniami spalania. Doradcy twierdzą że to wina ekogroszku, nadmuchu, podawania. Wszystko to wielokrotnie na różne sposoby przerabiałem i bez większego efektu. Spalanie idzie dobrze do temperatury ok. 0 o C. Jednak poniżej zera, gdzie zużycie opału wzrasta, na obrzeżach kielicha spalania robią się twarde spieki, które muszę usunąć co najmniej dwa razy na dobę, spieki potrafią nawet zagasić ogień. Jest przez to dużo popiołu.
Ograniczyłem dostęp powietrza do minimum, podawanie U1 testowałem od 15 – 25, odstęp czasowy U2 – od 35 do 45, lecz nie widzę większych postępów.
Piec regularnie czyszczę co tydzień, niedawno był kominiarz, w tym sezonie testuję już trzeci rodzaj dostawcy ekogroszku o wartości opałowej 24-28 kJ, opał jest naprawdę suchy, nie ma wilgoci w koszu.
Ręce opadają.
Tzw ” D O R A D C Y ” to porażka.Walczę z tym samym problemem.Zawsze mówią ,że zły węgiel.Jeden z doradców powiedział mi,że jak u niego kupię węgiel to mi da dobre ustawienia. Szanujący się producent pieca powinien załączyć parametry ustawień .Powinien podać ,którymi parametrami mogę kombinować w określonych granicach.Na prawidłowe ustawienia składa się wiele czynników.Mój piec 19 kw .regulator Argos Pid Plus .palnik -SV 200. Serdecznie pozdrawiam
Mam taki sam palnik sv200 i sterownik też moc 19 kw .I trudno go ustawić czy mogę parę porad otrzymać . stetrz@gmail.com
witam , palę 3 miesiące kocioł 15KW sterownik IRYD RTZ Pid paliwo Skarbek 28MJ tragedia małe ziarno , miał , osiewam na sicie by nie zawalać podajnika po konsultacji z producentem sterownika ustawiłem o,50 czas przerwy, podawanie 10 sek , dmuchawa w pid 16 ,przedmuch 10 sek przerwa 15 minut zawór 4 D pozycja 3+ do 4 i co raz spieki są małe chrust rozpadający się w palcach raz są większe około 2cm , zauważyłem że jest to spowodowane grubością ziarna podawanego na retortę jak trafi się ziarno grubsze jest w miarę ok jak drobniejsze zaczyna się szybciej spalać rosnie temperatura na retorcie i zaczynają się pojawiać większe spieki , wtedy nie ma znaczenia czy zmniejszę lub zwiększę nadmuch czas podawania spieki się tworzą ślimak pociągnie z koszą grubszy towar i sprawa sama się reguluje ale stres jest a w kotłowni nie mam zamiaru spać . Próbowałem prosić o pomoc fachowców z internetu ble ble i bicie piany tylko łapka w górę i dzwonki pomocy zero szkoda czasu .Prawda jest taka dobre paliwo cierpliwość i pytać użytkowników danego kotła mają doświadczenia własne na pewno pomogą .