Suszenie groszku ma ogromne znaczenie dla zachowania prawidłowej jakości spalania opału w naszym domu. Kupując towar u sprawdzonego dostawcy masz pewność, że Twój groszek będzie odpowiedniej jakości. Co jednak zrobić i jak szybko wysuszyć groszek? Jest na to kilka sposobów. A artykule poniżej podpowiemy, jak wysuszyć mokry groszek. Najważniejsze jest to, aby nie doprowadzić do całkowitego zamoczenia towaru. Suszenie groszku to dość żmudny proces. Jeśli Twój towar jest pakowany w workach po 1000 kilogramów to będzie miał sporo pracy. Istnieje kilka metod, jak szybko wysuszyć groszek. Jeśli nie posiadasz dobrego sprzętu, a większość z nas nie posiada to po prostu podziel groszek na małe partie. Przełóż go z mokrego worka i znajdź dla niego ciepłe i suche miejsce. Suszenie groszku potrwa kilka dni, ale wówczas masz pewność, że towar jest suchy. Przygotuj specjalne maty albo worki czy plandeki i podziel groszek na małe partie po 20 – 30 kilogramów. Dokładnie rozłóż groszek w ciepłym miejscu i cierpliwie czekaj.

Dlaczego groszek musi być suchy?

Groszek musi być suchy z kilku prostych przyczyn. Para wodna to gaz, który uczestniczy w spalaniu. Opał składa się z dwóch rodzajów czynników:

  1. Części stałych – węgiel pierwiastkowy oraz popiół nawet w temperaturze powyżej 1000 stopni C pozostają ciałem stałym.
  2. Części lotnych – to nic innego jak mieszanina smół, które podczas procesu spalania ulatniają się już w temperaturze 200 stopni C.

Proporcje części stałych do lotnych są różne. W przypadku węgla części stałe z reguły stanowią 70 procent, natomiast części lotne to ok. 30 procent. W przypadku drewna proporcje są zupełnie odwrotne. Części stałe stanowią 30 procent, zaś części lotne to aż 70 procent. O czym nam mówią te liczby w przypadku suszenia groszku? Odpowiednia ilość wilgoci jest potrzebna do zachowania prawidłowego procesu spalania opału. Jak szybko wysuszyć groszek? Najlepiej próbować go podgrzać (podgrzać na sucho, tzn. umieścić go w ciepłym pomieszczeniu – nie poddawać procesowi spalania) i ocieplić.

Ważna informacja! Proces spalania wymaga cierpliwości. Zmiany zachodzą w temperaturze już ponad 20 stopni. Każdy etap spalania ma ogromne znaczenie dla osiągnięcia odpowiedniego wyniku.

To, co potocznie rozumiemy przez spalanie groszku to szereg czynności, o których nie mamy pojęcia i nad którymi nie zastanawiamy się na co dzień. Poniższa tabela przedstawia etapy spalania opału.

Temperatura (w stopniach C) Zachowanie opału
20 stopni nic się nie dzieje
100 stopni odparowanie wody
200 stopni początek odgazowania
400 stopni zapłon części gazów
powyżej 500 spalanie koksu

Widzimy, że już w temperaturze 100 stopni odbywa się odparowanie wody. Jeśli suszenie groszku przebiegnie nieprawidłowo wówczas zaburzymy cały proces spalania podając nieprawidłowy groszek. Teraz widzisz dlaczego suszenie groszku ma tak ogromne znaczenie. Istotna jest również odpowiednia ilość powietrza, aby proces spalania przebiegał prawidłowo. Zbyt mała ilość powietrza powoduje powstawanie sadzy. Ta z kolei jest niebezpieczna dla zdrowia ludzkiego i Twojego pieca. Sadza powstaje w wyniku nie tyle spalania, ile pirolizy paliw, która towarzyszy procesowi spalania. Jednym słowem mówiąc – najlepiej jej unikać.

Na czym polega efektywne spalanie groszku?

Na prawidłowe spalania groszku ma wpływ wiele czynników. Od jakości paliwa poprzez jego skład czy źródło pochodzenia. Wysuszony groszek jest na pewno o niebo lepszy niż ten mokry, który może być kłopotliwy dla Twojego pieca. Odpowiedniej jakości groszek musi posiadać dobrą granulację. A jaka to jest dobra granulacja? Od 5 do 25 mm. Jakie jeszcze parametry groszku są ważne?

  1. Wartość kaloryczna – ta powinna wynosić od 19 do nawet 24 kJ/kg. Przyjmuje się, że im wyższa tym lepiej. Wszystko zależy od tego czego oczekujemy od opału. Jeśli planujemy zakupić opał na zimę to wybierzmy groszek o wyższej kaloryczności. Jeśli natomiast planujemy zakup opału na okres jesienno – wiosenny to wówczas wystarczy groszek czy pellet o niższej kaloryczności. Suszenie groszku ma wpływ na efektywność jego spalania.
  2. Granulacja, o której wspominaliśmy. Za mały groszek jest niewygodny w spalaniu, z kolei za duży może być niebezpieczny dla Twojego pieca.
  3. Kolejnym ważnym elementem jest zdolność do spiekania groszku. Ten wskaźnik mierzy się za pomocą RI. Przyjmuje się, że RI powinno wynosić 20.

Wartości RI wynoszą od 0 do 100, w praktyce najlepiej spiekalne węgle mają RI około 85. Przyjmuje się następujący podział węgli pod względem spiekalności:

  1. węgle niespiekalne. – 0
  2. węgle bardzo słabo spiekalne – do 20
  3. węgle słabo spiekalne 20 – 30
  4. węgle średnio spiekalne 30 – 40
  5. węgle dobrze spiekalne 40 – 60
  6. węgle bardzo dobrze spiekalne – powyżej 60

4. Wilgotność poniżej 10 proc.

5. Odpowiednia ilość substancji lotnych.

Pamiętaj! Dobry groszek ma odpowiednią granulację, wilgotność, kaloryczność, spiekalność i niewiele substancji lotnych!

Te wszystkie czynniki wpływają na jakość groszku. A jak szybko wysuszyć groszek? Suszenie groszku ma pewne minusy. Z jednej strony na pewno nie możesz palić mokrym groszkiem, bo możesz zniszczyć piec. Z drugiej jednak strony suszenie groszku powoduje utratę wagi opału. Specjaliści podpowiadają, że jeżeli nie leje się woda z groszku nie ma potrzeby suszenia groszku.

Prawidłowe przechowywanie groszku

Prawidłowe przechowywanie groszku sprawi, że nie będziesz musiał martwić się o jego suszenie. Gdzie najlepiej przechowywać groszek? W suchym i przewiewnym miejscu. Może to być piwnica, komórka czy schowek, w którym groszek będzie odpowiednio zabezpieczony. Pamiętajmy, że dobry groszek powinien zawierać też odpowiednią ilość wody, czyli w granicach 10-12 procent. W innym wypadku może negatywnie wpłynąć na proces spalania. Suszenie groszku jest niezbędne, gdy ten jest naprawdę mokry, śliski i nie nadaje się do palenia.

Pamiętaj, że przechowywanie groszku luzem wymaga ogromnej ilości miejsca! Przed zakupem przemyśl, czy nie lepiej postawić na groszek workowany. Kupując opał workowany masz suszenie groszku z głowy.

Groszek workowany możesz tak naprawdę ułożyć wszędzie. Nawet w małej wnęce, gdzie postawisz worek na worku. Jeśli zdecydowałeś się na sypany to już potrzebujesz miejsca, aby nabierać groszek i wrzucać go do pieca. Jednak rozłożenie opału luźno umożliwia suszenie groszku. Najważniejsze, aby dla naszego komfortu ustawić groszek jak najbliższej pieca. Można oczywiście przechowywać go w szopie czy komórce, ale będziesz musiał cały czas chodzić i donosić towar.

Jak wysuszyć groszek?

Suszenie groszku może być prostą czynnością. Jak otrzymasz dostawę groszku sprawdź koniecznie czy jest on suchy. Często zdarza się, że na wierzchu towar wydaje się suchy, ale pod spodem już nie. Otwierasz worek, a w środku… woda. Jak suszyć groszek? Na pewno suszenie groszku nie polega tylko na otwarciu worka, bo nadal będziemy mieć mokrą breję. Powinieneś dokładnie otworzyć worek i małymi partiami rozpocząć proces suszenia groszku.

Uwaga! Mokry groszek nie tylko źle się pali. Może również negatywnie wpływać na Twój piec, powodując korozję!

Jeśli zdecydowałeś się na zakup np. dwóch ton groszku luzem i nie masz go gdzie przechować koniecznie zadbaj o to, aby groszek był przykryty. Możesz do tego celu wykorzystać folię a od spodu zabezpieczyć chociażby nawet tekturą. I wówczas drobne partie groszku można przenosić w cieplejsze miejsce i powoli suszyć groszek. Specjaliści polecają zakup groszku latem albo wiosną, ponieważ wtedy mamy większe szanse na to, że towar będzie suchy. Groszek powinniśmy suszyć w zamkniętym pomieszczeniu z odpowiednią cyrkulacją powietrza, tak aby i ono pozytywnie wpływało na nasz groszek. Pamiętajmy również o tym, aby przerzucać groszek. Co to znaczy? Podczas suszenia groszku towar trzeba ułożyć na płaskiej powierzchni i jak najczęściej przerzucać, aby ten spod spodu był na wierzchu. Proces należy powtarzać przez kilka dni, aż osiągniemy odpowiedni efekt.

Mokry groszek a piec

Mokry groszek może mieć fatalne skutki dla Twojego pieca, dlatego tak ważne jest, aby wysuszyć groszek. Już wiesz jakie są sposoby suszenia groszku. Pamiętaj również, że oprócz metod przedstawionych przez nas, które są tanie możesz też kupić specjalną maszynę, która wysuszy groszek za Ciebie. Na rynku tego typu sprzęt jest dość kosztowny, więc lepiej kupować towar w sprawdzonym sklepie.

A co się stanie jeśli włożysz mokry groszek do pieca? Mokry groszek regularnie wsypywany do kotła resortowego powoduje rdzę. A proces usuwania korozji z pieca jest bardzo trudny. Przy mokrym groszku każdy z elementów jest nastawiony na rdzewienie. Stawiaj lepiej na suchy groszek.

Negatywne skutki nieprawidłowego suszenia groszku

Wiemy już, jak szybko wysuszyć groszek. A czego nie robić podczas suszenia groszku? Na pewno nie zostawiać już zakupionego towaru na dworze, gdy pogoda nie jest korzystna, pada śnieg czy deszcz. Wiemy też, jak trudno wysuszyć groszek, szczególnie w dużych ilościach. Małymi partiami na pewno się uda.

Nie czekaj z zakupem groszku na ostatnią chwilę! Lato to najlepszy okres na zakup opału.

Nieprawidłowe suszenie groszku może doprowadzić do utraty części towaru. Co to oznacza? Wysuszony groszek traci na masie, a tym samym masz go mniej do palenia w piecu.

Najważniejsze, aby postawić na groszek dobrej jakości! Wtedy nie musisz martwić się o jego wilgotność i to czy będziesz musiał suszyć towar.

One Reply to “Jak wysuszyć groszek?”

  1. Ale bełkot, suszyć, suszyć, ale po co? Mokry zły, suchy też zły, a jaki dobry? Szuszyc suszyć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *