Wybór odpowiedniego granulatu do palenia może pomóc w przeniesieniu grillowania na wyższy poziom. Pelety drzewne służą zarówno jako wzmacniacz smaku, jak i jako źródło paliwa, co oznacza, że mogą wpływać na wszystko, od tego, jak dobrze smakuje mięso, po skuteczność grilla. Wiele osób zakłada, że każdy pellet do grilla jest taki sam, ponieważ wygląda podobnie, jednak pellet do wędzenia, którego używasz, może zrobić ogromną różnicę.
Pellet do wędzenia – jaki wybrać?
Jak wynika z badań aż 74 proc. Polaków regularnie grilluje. Robimy to na swoich podwórkach czy w przestrzeniach miejskich wyznaczonych do tego. Polacy kochają mięso z grilla, a wspólnie spędzony czas w ten sposób to pewien rodzaj rozrywki. Co ciekawe, niemal co czwarty Polak (24%) grilluje 2-3 razy w miesiącu, kolejne 23% – raz w miesiącu, a 6% – co najmniej raz w tygodniu.
Czy wiesz, że… Szczególnymi miłośnikami grillowania są osoby w wieku 20-29 lat – 74% z nich grilluje przynajmniej raz w miesiącu, a tylko co dziewiąty (11%) nie grilluje w ogóle. Co ciekawe, kobiety (75%) grillują częściej niż mężczyźni (72%).
A w jaki sposób grillują Polacy? Najczęściej wykorzystywany jest pellet do wędzenia. Dlaczego pellet do grilla jest aż tak popularny? Przede wszystkim pellet jest bardzo łatwy dostępny, szczególnie w okresie wiosenno-letnim. W sklepie Pan Groszek możesz zakupić go przez cały rok. Jakie są właściwości pelletu do grilla? I czy jest on popularny? W 2018 r. W UE28 zużyto 26,1 mln ton peletu drzewnego. Poza tym europejskie zapotrzebowanie na pellet wzrosło o 2,1 miliona ton w porównaniu z 2017 rokiem. Stanowiło to wzrost o 8%, poniżej 11% wzrostu, który zaobserwowano w 2017 r., Kiedy europejski sezon grzewczy z lat 2016-2017 i 2017-2018 były zimniejsze w porównaniu do lat poprzednich.
W 2018 roku popyt na pellet wzrósł odpowiednio o około 5% i 13% zarówno w sektorach mieszkaniowym / komercyjnym, jak i na rynkach przemysłowych. Znaczna część tego zużycia dotyczyła produkcji ciepła, stanowiąc 60,5%. Zużycie pelletu na ciepło można dalej podzielić na trzy rynki – ogrzewanie mieszkaniowe (65%), ogrzewanie komercyjne (23%) i ciepło wytwarzane z CHP (12%). Pozostałe 39,5% peletu drzewnego wykorzystano do produkcji energii (z kogeneracji i elektrowni dedykowanych). Należy zauważyć, że technologie wytwarzania energii z pelletu na ciepło, energię elektryczną lub jedno i drugie są dojrzałe, oferując wydajne i niezawodne procesy. Wszyscy kochamy pellet!
Grille na pellet
Grille na pellet stały się najgorętszym trendem na scenie grillowania. Ponieważ technologia w branży tak naprawdę nie zmieniła się zbytnio w ciągu ostatnich 30 lat, ludzie są podekscytowani różnymi funkcjami i udogodnieniami, które grille na pelet wprowadzają na rynek. Jednak aby naprawdę docenić wszystko, co mają do zaoferowania, ważne jest, aby zrozumieć, jak działają. Tak więc, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z grillowaniem lub paleniem na pelety i myślisz sobie, jak dokładnie działają grille na pelety, to trafiłeś we właściwe miejsce! Grille na pellet to kuchnie plenerowe, które łączą w sobie elementy wędzarni, grille węglowo – gazowe oraz piekarniki. Wykorzystują w 100% naturalne pelety z twardego drewna, które są źródłem paliwa, które pozwala na dostarczanie bezpośredniego lub pośredniego ciepła.
Pellet drzewny wsypywany jest do pojemnika magazynowego zwanego lejem zasypowym. Granulki są następnie podawane do komory gotowania za pomocą przenośnika ślimakowego zasilanego energią elektryczną. Podczas spalania pelety drzewne zapalają się, ogrzewając komorę gotowania. Powietrze jest następnie doprowadzane przez wentylatory wlotowe. Ciepło i dym są następnie rozpraszane po całym obszarze gotowania. Pelety drzewne są dostępne wyłącznie w grillach na pelety. Są wykonane w 100% z naturalnego twardego drewna, które jest suszone i mielone na trociny. Pył jest następnie poddawany działaniu ciśnienia w ekstremalnie wysokiej temperaturze, aby utworzyć zwarte granulki, które są powlekane i utrzymywane razem z naturalną ligniną drewna.
Pellet do grilla – zalety
Pelety drzewne mają swój własny charakterystyczny smak i zapewniają dobre ciepło do Twojego grilla. Zarówno pelety wędzarnicze, jak i zrębki drzewne można wytwarzać z dowolnego rodzaju twardego drewna, jedna ważna różnica ma związek z sumą przetwarzania, jakim są poddawane. Granulki nie tworzą popiołu, a jedzenie nie jest wędzone.
Ciekawostka: Pellet pali się wolno, co umożliwia doskonałe wędzenie mięsa. A to zyskuje wspaniały smak. Wędzenie za pomocą pelletu jest o wiele zdrowsze, niż wędzenie węglem.
Dlatego tak ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj granulatu do palenia. Granulki nie pozwolą ci na zbyt intensywne palenie jedzenia, dlatego możesz odejść od grilla, gdy tylko jest rozpalony. Jedynym problemem jest to, że powinieneś znaleźć granulki pelletu, które są wysokiej jakości. Najlepsze pellety do grilla mają wiele zalet, o czym możesz się przekonać.