Rozpalanie kotła na ekogroszek może być prostym i przyjemnym zadaniem pod warunkiem, że ekogroszek, z którego korzystamy ma odpowiednie parametry, a my posiadamy piec wysokiej jakości. Jak rozpalić kocioł na ekogroszek? Przeczytaj o tym w naszym artykule.

Rozpal piec z Panem Groszkiem

Spis treści:

Jaki ekogroszek wybrać?

Faktem jest, że ekogroszek to najbardziej ekologiczny rodzaj opału. Tuż obok niego stoi pellet. Rozpalanie kotła na ekogroszek jest proste, pod warunkiem, że posiadamy towar odpowiedniej jakości. Jakie cechy powinien mieć odpowiedni ekogroszek, aby rozpalanie pieca z podajnikiem było proste?

  1. Powinien posiadać odpowiednią wielkość bryłek od 5 do 25 mm. Za duże groszki są niebezpieczne dla pieca i mogą negatywnie wpłynąć na proces rozpalania kotła na ekogroszek.
  2. Sprawdź, skąd pochodzi ekogroszek. Opał tylko od dobrego i rzetelnego sprzedawcy jest odpowiedni.
  3. Wysoka kaloryczność od 19 do 26 MJ/kg. To ona wpływa na to, czy w domu będzie ciepło.
  4. Ważne, aby zawartość siarki była jak najniższa, najlepiej do 1 procenta.
  5. Zawartość popiołu nie powinna przekraczać 10 procent.

Ważna informacja. Certyfikację ekogroszku pod kątem zgodności z kryteriami niskoemisyjnymi prowadzi Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla. W handlu spotykane są podróbki ekogroszku składające się z miału węglowego niskiej jakości i lepiszcza, o znacznie gorszych parametrach grzewczych i emisyjnych. Uważaj na nie! Złej jakości ekogroszek sprawi, że rozpalanie kotła na ekogroszek stanie się koszmarem.

Jak rozpalić piec na ekogroszek?

W procesie rozpalania pieca na ekogroszek bardzo ważne jest, aby ten był suchy. Kotły z podajnikiem cieszą się bardzo dużą popularnością wśród Polaków. Wystarczy raz na jakiś czas dołożyć opał i nie musimy martwić się o ciepło w domu. Jak powinno przebiegać sprawnie rozpalanie pieca na ekogroszek? Instrukcja krok po kroku.

  1. Rozpalanie kotła na ekogroszek rozpocznij od sprawdzenia, czy opał jest suchy. Tylko wtedy wykorzystamy pełną energetyczność pieca i unikniemy dymu.
  2. Dobierz odpowiednią ilość powietrza do komory spalania.
  3. Pamiętaj o tym, aby odpowiednio zaprogramować moc wentylatora. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, zerknij do instrukcji obsługi pieca. Na pewno znajdziesz w niej odpowiednie informacje.
  4. Sprawdź, czy w podajniku nie znajdują się żadne zanieczyszczenia, które mogą zaburzyć proces rozpalania kotła na ekogroszek.
  5. Załaduj ekogroszek do podajnika.
  6. Włącz tryb pracy ręcznej, aby podajnik przeniósł część paliwa do retorty.
  7. Następnie otwórz drzwiczki i na ekogroszku połóż podpałkę. Może to być papier albo drobne drewno, które dobrze się pali.
  8. Dopiero po rozpaleniu pieca na ekogroszek włącz tryb automatyczny.
  9. Następnie dobieramy czas przedmuchu, czas podawania paliwa, czas postoju, moc nadmuchu.

Pamiętaj! Gdy spalisz mokry ekogroszek w przewodzie kominowym może osadzać się para wodna. W konsekwencji osiągniemy słaby ciąg i niższą temperaturę w całym domu.

Z Panem Groszkiem rozpalisz każdy piec

Dlaczego ekogroszek powinien być suchy?

Ekogroszek powinien być suchy, w innym przypadku może doprowadzić do awarii pieca. Rozpalanie kotła na ekogroszek będzie bardzo kłopotliwe, jeśli ekogroszek będzie mokry. Badania wskazują, że odpowiedniej jakości ekogroszek powinien mieć od 10 do 12 procent wody. W innym przypadku zaburzymy proces rozpalania kotła na ekogroszek, a tym samym otrzymania odpowiedniej temperatury w naszym domu.

Jak sprawdzić, aby ekogroszek pozostał suchy? Po pierwsze należy kupić towar odpowiedniej jakości, a po drugie zadbać o przechowywanie w dobrym miejscu.

  1. Masz miejsce w piwnicy? Tam trzymaj opał na zimę.
  2. Ekogroszek można przechowywać koło pieca.
  3. Zabezpiecz opał, aby nie dostała się do niego wilgoć.

Sprawdź, czy wszystko działa prawidłowo

Jeśli przeszedłeś przez cały proces rozpalania kotła na ekogroszek to znaczy, że osiągnąłeś sukces! Pamiętaj o dobraniu odpowiednich parametrów. Te nie są sztywne i zawsze należy znaleźć złoty środek.

Pamiętaj! Na początku nie ruszaj fabrycznych ustawień pieca. Pamiętaj o tym, że mogą być odpowiednie. Dopiero, gdy zauważysz nieprawidłowości – zmieniaj ustawienia.

Temperatura wody w kotle powinna być wyższa niż 55 st. C. Gdy zakończyłeś rozpalanie pieca na ekogroszek koniecznie sprawdź, czy wszystko jest ok. Nie wiesz jak to zrobić? Obserwuj kilka czynników.

  1. Sprawdź, jaki jest kolor płomienia. Powinien być żółty.
  2. Zajrzyj do podajnika i sprawdź co tam jest. Jeśli znajduje się w nim popiół to wszystko ok. Jeśli natomiast widzisz spieki, czyli ekogroszek, który się nie spalił – wówczas masz problem. Być może chodzi o ustawienia pieca, a być może o jakość ekogroszku.
  3. Spieki mogą się pojawiać dlatego, że moc nadmuchu została ustawiona nieprawidłowo.
  4. Pamiętaj, że temperatura wody w kotle nie powinna przekraczać 55 stopni.

Z Panem Groszkiem rozpalisz każdy piec

Rozpalanie pieca na ekogroszek może wydawać się prostym zadaniem. Pamiętajmy jedynie o odpowiednim dobraniu wszystkich elementów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *