Rozpalanie kotła na groszek może być prostym i przyjemnym zadaniem pod warunkiem, że groszek, z którego korzystamy ma odpowiednie parametry, a my posiadamy piec wysokiej jakości. Jak rozpalić kocioł na groszek? Przeczytaj o tym w naszym artykule.
Spis treści:
- Jaki groszek wybrać?
- Jak rozpalić piec na groszek?
- Dlaczego groszek powinien być suchy?
- Sprawdź, czy wszystko działa prawidłowo
Jaki groszek wybrać?
Faktem jest, że groszek to najbardziej ekologiczny rodzaj opału. Tuż obok niego stoi pellet. Rozpalanie kotła na groszek jest proste, pod warunkiem, że posiadamy towar odpowiedniej jakości. Jakie cechy powinien mieć odpowiedni groszek, aby rozpalanie pieca z podajnikiem było proste?
- Powinien posiadać odpowiednią wielkość bryłek od 5 do 25 mm. Za duże groszki są niebezpieczne dla pieca i mogą negatywnie wpłynąć na proces rozpalania kotła na groszek.
- Sprawdź, skąd pochodzi groszek. Opał tylko od dobrego i rzetelnego sprzedawcy jest odpowiedni.
- Wysoka kaloryczność od 19 do 26 MJ/kg. To ona wpływa na to, czy w domu będzie ciepło.
- Ważne, aby zawartość siarki była jak najniższa, najlepiej do 1 procenta.
- Zawartość popiołu nie powinna przekraczać 10 procent.
Ważna informacja. Certyfikację groszku pod kątem zgodności z kryteriami niskoemisyjnymi prowadzi Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla. W handlu spotykane są podróbki groszku składające się z miału węglowego niskiej jakości i lepiszcza, o znacznie gorszych parametrach grzewczych i emisyjnych. Uważaj na nie! Złej jakości groszek sprawi, że rozpalanie kotła na groszek stanie się koszmarem.
Jak rozpalić piec na groszek?
W procesie rozpalania pieca na groszek bardzo ważne jest, aby ten był suchy. Kotły z podajnikiem cieszą się bardzo dużą popularnością wśród Polaków. Wystarczy raz na jakiś czas dołożyć opał i nie musimy martwić się o ciepło w domu. Jak powinno przebiegać sprawnie rozpalanie pieca na groszek? Instrukcja krok po kroku.
- Rozpalanie kotła na groszek rozpocznij od sprawdzenia, czy opał jest suchy. Tylko wtedy wykorzystamy pełną energetyczność pieca i unikniemy dymu.
- Dobierz odpowiednią ilość powietrza do komory spalania.
- Pamiętaj o tym, aby odpowiednio zaprogramować moc wentylatora. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, zerknij do instrukcji obsługi pieca. Na pewno znajdziesz w niej odpowiednie informacje.
- Sprawdź, czy w podajniku nie znajdują się żadne zanieczyszczenia, które mogą zaburzyć proces rozpalania kotła na groszek.
- Załaduj groszek do podajnika.
- Włącz tryb pracy ręcznej, aby podajnik przeniósł część paliwa do retorty.
- Następnie otwórz drzwiczki i na groszku połóż podpałkę. Może to być papier albo drobne drewno, które dobrze się pali.
- Dopiero po rozpaleniu pieca na groszek włącz tryb automatyczny.
- Następnie dobieramy czas przedmuchu, czas podawania paliwa, czas postoju, moc nadmuchu.
Pamiętaj! Gdy spalisz mokry groszek w przewodzie kominowym może osadzać się para wodna. W konsekwencji osiągniemy słaby ciąg i niższą temperaturę w całym domu.
Dlaczego groszek powinien być suchy?
Groszek powinien być suchy, w innym przypadku może doprowadzić do awarii pieca. Rozpalanie kotła na groszek będzie bardzo kłopotliwe, jeśli groszek będzie mokry. Badania wskazują, że odpowiedniej jakości groszek powinien mieć od 10 do 12 procent wody. W innym przypadku zaburzymy proces rozpalania kotła na groszek, a tym samym otrzymania odpowiedniej temperatury w naszym domu.
Jak sprawdzić, aby groszek pozostał suchy? Po pierwsze należy kupić towar odpowiedniej jakości, a po drugie zadbać o przechowywanie w dobrym miejscu.
- Masz miejsce w piwnicy? Tam trzymaj opał na zimę.
- Groszek można przechowywać koło pieca.
- Zabezpiecz opał, aby nie dostała się do niego wilgoć.
Sprawdź, czy wszystko działa prawidłowo
Jeśli przeszedłeś przez cały proces rozpalania kotła na groszek to znaczy, że osiągnąłeś sukces! Pamiętaj o dobraniu odpowiednich parametrów. Te nie są sztywne i zawsze należy znaleźć złoty środek.
Pamiętaj! Na początku nie ruszaj fabrycznych ustawień pieca. Pamiętaj o tym, że mogą być odpowiednie. Dopiero, gdy zauważysz nieprawidłowości – zmieniaj ustawienia.
Temperatura wody w kotle powinna być wyższa niż 55 st. C. Gdy zakończyłeś rozpalanie pieca na groszek koniecznie sprawdź, czy wszystko jest ok. Nie wiesz jak to zrobić? Obserwuj kilka czynników.
- Sprawdź, jaki jest kolor płomienia. Powinien być żółty.
- Zajrzyj do podajnika i sprawdź co tam jest. Jeśli znajduje się w nim popiół to wszystko ok. Jeśli natomiast widzisz spieki, czyli groszek, który się nie spalił – wówczas masz problem. Być może chodzi o ustawienia pieca, a być może o jakość groszku.
- Spieki mogą się pojawiać dlatego, że moc nadmuchu została ustawiona nieprawidłowo.
- Pamiętaj, że temperatura wody w kotle nie powinna przekraczać 55 stopni.
Rozpalanie pieca na groszek może wydawać się prostym zadaniem. Pamiętajmy jedynie o odpowiednim dobraniu wszystkich elementów.
Temperatura wody w kotle powinna być wyższa niż 55 st. C. Gdy zakończyłeś rozpalanie pieca na ekogroszek koniecznie sprawdź….
Pamiętaj, że temperatura wody w kotle nie powinna przekraczać 55 stopni.
To w końcu ile, w którym momencie się pomyliliście?