Do palenia w piecach Polacy wykorzystują węgiel, ekogroszek, pellet i coraz częściej brykiet. Jaki piec na brykiet wybrać? A jaki brykiet kupić do palenia? Oferta sklepów jest bogata, a brykiet można dostać w niskich cenach. Jednak zanim zdecydujemy się na palenie w piecu brykietem musimy zapoznać się z techniką palenia tym opałem i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy podołamy temu zadaniu.


dobry brykiet

Czym jest brykiet?

Brykiet powstaje w wyniku produktów, które pozostają po mechanicznej obróbce węgla. Dobrej jakości brykiet jest wolny od kleju czy farby (czasem zdarza się, że w procesie obróbki węgla pozostaje farba czy klej, a te są mielone i przerabiane na brykiet. Taki opał nigdy nie będzie palił się dobrze). Brykiet to nic innego, jak zmielone wióry drewna, trociny czy zrębki drewna np. bukowe czy dębowego. Na rynku dobrej jakości brykiet można znaleźć w naszym sklepie Pan Groszek. Sprawdź sam i porównaj oferty z naszą konkurencją.

Pamiętaj, że… Dobry brykiet nie może mieć żadnych domieszek, ani dodatkowych substancji sklejających. Tylko brykiet wykonany w odpowiedni sposób może zapewnić maksymalne grzanie.


brykiet drzewny

Czy można palić w piecu brykietem?

Brykiet drzewny jak palić w piecu? To dobre pytanie. Brykiet drzewny bardzo często wykorzystywany jest jako materiał do grilla i stosowany alternatywnie z węglem drzewnym. Ale czy można palić brykietem w piecu? Jaki brykiet do pieca wybrać? Bez narażenia się na mandat można w każdym piecu palić grubym węglem kamiennym dobrej jakości, nieimpregnowanym drewnem, brykietami ze słomy, zbożem, a także np. łupinami orzechów lub pestkami. „Czysty węgiel” lub drewno nie wydzielają toksycznych substancji.


ekologiczny brykiet

Zgodnie z wytycznymi ministerstwa swobodnie można palić w piecu brykietem. Jest to ekologiczny materiał i nie wydziela on szkodliwych dla środowiska substancji.

Pamiętaj, że… Jeśli w kotłowni kontrola zastanie płonące opony w palenisku albo przygotowany do spalenia porąbany kredens, to nakłada mandat do 500zł. Mandatu można oczywiście nie przyjąć, wtedy sprawa kierowana jest do sądu, gdzie maksymalnie można stracić do 5000zł.

Dlaczego palenie w piecu brykietem jest pożądane?

  • Brykiet charakteryzuje się wysoką wartością opałową
  • Posiada niską zawartość popiołu
  • Pozostały popiół w procesie spalania można wykorzystać do nawożenia trawników
  • Jest to paliwo bezpieczne dla środowiska naturalnego
  • Podczas spalania powstają śladowe ilości tlenków siarki i azotu
  • Brykiet chroni cały układ wentylacyjny, w tym kominy i pokrycia dachowe.

Jak wydajnie palić w piecu brykietem?

Wydajne palenie brykietem w piecu w dużej mierze zależy od techniki, jaką zastosujemy. Ponadto ogromne znaczenie ma jakość brykietu. Jak układać brykiet w piecu? Brykiet powinien być ułożony równomiernie tak, aby tworzył zwarte powierzchnie. Ułożenie brykietu w piecu ma ogromne znaczenie dla procesu spalania. Istotne są również ustawienia pieca.


jakościowy brykiet

Czy wiesz, że… Zapotrzebowanie na ciepło oblicza się na podstawie powierzchni domu oraz strat ciepła, jakie generują okna, ściany, dach czy położenie budynku. Wskaźnik obliczenia strat ciepła wynosi:
ok. 130 – 200 W/m2 w starych domach bez izolacji cieplnej,
ok. 90 – 110 W/m2 w starszych domach z lat 80. i 90.,
ok. 50-70 W/m2 w nowych domach, dobrze zaizolowanych, z energooszczędnymi oknami.

Jaki piec na brykiet?

Czas spalania w różnych urządzeniach zależy od ustawienia dopływu powietrza, ilości załadowanych brykietów, temperatury zewnętrznej i wielkości urządzenia i może wynosić od 1 godziny do ponad 3 godzin. W dowolnym momencie należy załadować co najmniej trzy do czterech brykietów. Ze względu na szczególnie niską wilgotność ważne jest, aby dostosować dopływ powietrza, aby zapewnić jak najdłuższy czas palenia i żarzenia.

Nadaje się do nowoczesnych pieców opalanych drewnem z regulowanym dopływem powietrza, kuchenek opalanych drewnem, grilli, kominów. Wyniki w otwartych kominkach będą zależeć od dopływu powietrza.

Jaki brykiet drzewny do pieca co? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Popularne brykiety to:

  • RUF
  • Pini Kay
  • Walec (Nestro)
  • Walec z dziurą
  • Lignina

Jaki brykiet do kozy? Do starej kozy również odpowiednie będą powyższe rodzaje brykietów. Jeśli jeszcze nie masz pieca na brykiet i zastanawiasz się, jaki wybrać oto cechy, na które powinieneś zwrócić uwagę:

  • Czy piec jest wyposażony w maksymalnie możliwe do wykonania, szerokie i wysokie drzwiczki załadunkowe ułatwiające załadunek paliwa. Posiadanie takich drzwiczek umożliwia łatwe ładowanie brykietu.
  • Duże jak na tą klasę palenisko, zasyp i drzwiczki otwierające się pod kątem ponad 120 stopni ułatwiają prawidłową obsługę. Warto zwrócić uwagę na ten aspekt podczas zakupu pieca na brykiet.
  • Sterowniki powinny zapewniać ciągłą i optymalną pracę urządzenia i wyświetlać przy tym wszystkie niezbędne parametry pracy.
  • W popielniku powinna być zamontowana kostka ogniotrwała z żaroodpornego odlewu doskonale izolująca palenisko od zewnętrznej krawędzi drzwiczek.
  • Produkt musi posiadać certyfikaty i deklaracje zgodności CE.

brykiet do pieca

Gdzie kupić dobry brykiet?

Dobry brykiet to podstawa! Dlatego podczas zakupu warto przeanalizować oferty wielu firm. Nasza firma oferuje m.in. brykiet Pini Kay. Jakie są jego cechy?

  • Najniższa wilgotność (4-5% lub mniej) i najgorętsze spalanie ze wszystkich rodzajów brykietów drzewnych;
  • Najwyższa wartość ciepła 18,5 MJ / kg (5,1 kWh / kg);
  • Kompaktowe paliwo drzewne o dużej gęstości, idealne do wszystkich rozmiarów pieców;
  • Może być również stosowany w kuchenkach opalanych drewnem, piecach do pizzy i grillach;
  • Nie rozszerzają się podczas palenia – idealne do mniejszych pieców;

dobry brykiet w dobrej cenie

W naszych testach brykiety wytwarzały dobry płomień przez pierwsze 30 minut palenia, a następnie żarzyły się przez ponad 2,5 godziny, dając stałe ciepło, aż do zredukowania do niewielkiej ilości szarego popiołu. Podano, że całkowity czas wydzielania ciepła wynosił ponad 3 godziny.

Zajrzyj do sklepu Pan Groszek!

One Reply to “Palenie brykietem w piecu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *