Zastanawiasz się co lepsze brykiet czy węgiel? Podczas procesu spalania węgiel wydziela dużo więcej szkodliwych substancji niż brykiet. Różnice między węglem a brykietem można rozpatrywać w dwóch aspektach: palenia w piecach oraz grillowania. Wraz z rozprzestrzenianiem się fantazyjnego sprzętu – od grilli gazowych po wędzarnie na pellety po ceramiczne kuchenki na węgiel drzewny – kucharze amatorzy stają się coraz bardziej świadomi i uparci, jak najlepiej gotować jedzenie na świeżym powietrzu. Brykiety palą się bardziej konsekwentnie, ale zawierają dodatki i generują więcej popiołu. Węgiel drzewny w kawałkach może się palić cieplej (przydatny, jeśli przypiekasz mięso) i można go przygotować z użyciem specjalnego drewna, które pozostawia ślad swojej esencji na jedzeniu. Co lepsze na grilla węgiel czy brykiet? Odpowiedź poniżej.

brykiet czy węgiel

Czym jest brykiet?

Brykiet to kolejna forma opału, którą można wyprodukować z produktów ubocznych kawy, która jest bardziej przeznaczona na rynek domowych kotłów lub pieców. Brykiety z łusek kawy powstały głównie w krajach Ameryki Południowej (Brazylia, Kostaryka). Produkcja brykietów była testowana zarówno w układzie laboratoryjnym (prasa hydrauliczna, nacisk 10 ton), jak i na maszynach tartacznych (prasa mechaniczna i hydrauliczna tłokowa. Standardowa produkcja brykietu wygląda jednak inaczej. Brykiet z kawy stosowany jest w krajach dla nas egzotycznych.

Brykiet drzewny stosowany w Polsce jest produkowany z różnego rodzaju odpadów, podobnie jak pellet (z odpadów drzewnych). Brykiet świetnie nadaje się do rozpalania grilla i podtrzymywanie płomienia. To opał suchy, a do jego rozpalenia można wykorzystać dostępne na rynku podpałki czy zwykłe gazety. Brykiet jest ceniony na rynku i przez osoby, które kochają grilla, bo daje bardzo dobry płomień i pali się zdecydowanie dłużej niż węgiel drzewny. Standardowy brykiet powoduje, że dania z grilla pieką się nieco dłużej niż w przypadku węgla, ale są bardzo smaczne.

Zalety z kupowania i palenia brykietem:

  • Daje bardzo niską CO2 do środowiska naturalnego
  • Dostępny jest w wygodnych workach
  • To świetny, ekologiczny opał ceniony na rynku
  • Komfort przechowywania – to czysty opał, możesz go przechowywać w dowolnym miejscu, nawet w kuchni
  • Mało popiołu – daje mało popiołu.

produkty Pana Groszka

Czym jest węgiel?

Węgiel drzewny jest wytwarzany przez powolne spalanie kawałków drewna bez obecności tlenu, aż wszystkie naturalne chemikalia, soki i wilgoć wydostaną się z drewna. Węgiel drzewny powstaje w wyniku niecałkowitego spalania produktów roślinnych lub zwierzęcych. Głównym zastosowaniem węgla drzewnego jest gotowanie na świeżym powietrzu. Drugie co do wielkości zastosowanie węgla drzewnego występuje w zastosowaniach przemysłowych w postaci węgla aktywnego. Proces aktywacji polega na podgrzaniu węgla drzewnego, poddaniu go działaniu pary lub obróbce środkiem chemicznym, aby zarówno usunąć przylegające do niego substancje, jak i rozbić go na drobniejsze cząstki, zwiększając w ten sposób powierzchnię. Węgiel aktywny był używany ze względu na swoje właściwości adsorpcyjne jako „uniwersalne antidotum” w przypadku zatruć, jako środek wspomagający filtrację oraz w procesach odbarwiania.

Węgiel drzewny jest często stosowany podczas rozpalania grilla. Węgiel jest popularny i łatwo dostępny, a ponadto jego cena jest konkurencyjna na rynku oraz atrakcyjna. Węgiel drzewny jest pakowany w worki i można kupować go na kilogramy, choć z reguły jest sprzedawany w workach po 5-10 kilogramów.

dobry brykiet

Czy wiesz, że… Węgiel drzewny to paliwo stałe używane do ogrzewania i gotowania, które powstaje w procesie karbonizacji, czyli procesu, w którym złożone substancje węglowe – takie jak drewno lub inna biomasa – są rozkładane w powolnym procesie ogrzewania na węgiel i inne związki chemiczne.

Pan Groszek sklep

Jak wygląda zużycie węgla w Polsce?

W ramach ciekawostki postanowiliśmy przedstawić, jak wygląda zużycie węgla tradycyjnego w Polsce. Ten, którymi palimy w piecach znacząco różni się od tego, używanego podczas grillowania. Polska energetyka zużyła w 2019 roku o ponad 3 mln ton węgla kamiennego mniej, niż rok wcześniej. To najmniej od czasów PRL, a zapotrzebowanie w kolejnych latach wciąż będzie spadać i to dużo szybciej od rządowych prognoz.

Zużycie węgla kamiennego w elektroenergetyce zawodowej w 2019 roku wyniosło niespełna 36,1 mln ton i było o ponad 7 proc. niższe niż rok wcześniej – wynika z danych Agencji Rynku Energii.

Źródło: Projekt PEP

Czy wiesz, że… Zużycie węgla brunatnego w UE w 2019 r. szacuje się na 308 mln ton. W latach 90. konsumpcja gwałtownie spadała, w latach 2000–2012 oscylowała w granicach 400–450 mln ton rocznie. Od 2013 r. trend konsumpcji w większości spada.

Co wybrać: brykiet czy węgiel?

Co lepsze węgiel czy brykiet? Zdania są podzielone. Jednym z najczęściej zadawanych pytań jest to, czy używać węgla. Polacy bardzo chętnie wybierają węgiel na grilla ze względu na tradycję. Od dawna w marketach dostępny był węgiel i nikt specjalnie nie zastanawiał się, czy jest zdrowy dla potraw i środowiska naturalnego. Brykiet natomiast stanowi mieszankę różnych substancji. Produkt cechuje się regularnością kształtów i tym, że łatwo go podpalić.

brykiet

Porównanie cech brykietu i węgla:

Cecha Brykiet Węgiel
Kształt Regularne kształty Różnej wielkości kształty
Podpalanie Szybko i prosto Nieco dłużej. Wymagana dobra podpałka do grilla
Cena Porównywalna Porównywalna
Smak potraw Czysty, delikatny smak Lekko nadpalony, jak z rusztu
Czas smażenia potraw Nieco dłuższy Krótszy niż w przypadku brykietu

Patrząc na powyższą tabelę można stwierdzić, że zdecydowanie lepiej wybrać brykiet.

palenie brykietu

A teraz w ramach ciekawostki… Czy wiesz, ile Polacy wydają na grilla?

Średnio Polacy przeznaczają na takie zakupy około 90 zł (to pieniądze, które konsumenci wydają osobiście). Najwięcej, bo aż 44 proc. badanych wydaje na ten cel od 21 do 50 zł. Drugą najczęściej wskazywaną odpowiedzią jest przedział między 51 a 100 zł (28 proc. odpowiedzi). Ponad 4 proc. badanych wydaje ponad 200 zł. Polacy przeznaczają na zakupy grillowe aż 15 mld zł. 87 proc. Polaków kupuje kiełbasę. Drugą najczęściej wskazywaną odpowiedzią jest piwo – 77 proc. Nieco rzadziej wymieniane jest pieczywo – 71 proc.

Gdzie kupić ekologiczny opał?

Ekologiczny opał na grilla najlepiej kupić u sprawdzonego dostawcy. Oczywiście półki w marketach aż uginają się od różnych produktów, a firmy zapewniają, że są one skuteczne. To trochę tak, jak za zakupem samochodu – najlepiej kupić od sprawdzonego dostawcy, a nie od pośredników. Sklep Pan Groszek oferuje wysokiej jakości opał, nie tylko na grilla. W naszym asortymencie znajdują się:

  • groszek
  • pellet
  • brykiet.
opał od Pana Groszka

Produkty są ekologiczne i przede wszystkim atrakcyjne cenowo. Warto zaopatrzyć się w nie przed sezonem grzewczym, wówczas cena powinna być niższa. Oferujemy bezpłatną dostawę pod same drzwi dla klientów z całej Polski. Posiadamy również ofertę hurtową, a to wszystko sprawia, że kupując u Pana Groszka masz pewność, że otrzymasz wiele bonusów. Ponadto dla naszych lokalnych klientów wprowadziliśmy system premiowy. Co to oznacza? Za każdą wydaną złotówkę otrzymujesz punkty, a te są wymienne na nagrody.

kalkulator ekogroszku

Ciekawostka o nas… Na naszej stronie znajdziesz kalkulatory spalania, które pomogą Ci dowiedzieć się, ile groszku bądź pelletu potrzebujesz na cały sezon grzewczy. Dobierz odpowiednio parametry, wpisz je w nasz kalkulator i gotowe! Sprawdź ceny i miej kontrolę nad swoim budżetem domowym.

Przekonaj się sam i zajrzyj do sklepu Pan Groszek!

One Reply to “Brykiet czy węgiel, co lepsze?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *